Goede hondenbaas

 

Zo wordt u een goede hondenbaas!

Voor een jonge pup zijn er maar enkele zaken belangrijk: voedsel, aandacht, slapen en spelen. Dat is zijn wereld en we gaan van die dingen gebruik maken om hem wat gehoorzaamheid bij te brengen. Hij zal leren door een combinatie van positieve en negatieve ervaringen. Handelingen welke beloond worden, of die hij als dergelijk ervaart, zal hij herhalen (eventueel op bevel). Handelingen welke negatieve ervaringen met zich mee brengen, zal hij proberen te vermijden. Om uw hond te begrijpen en op te voeden, zult u dikwijls moeten afwijken van menselijke denkpatronen. U zult moeten denken op het niveau van de hond. Hij kan zich niet in uw denkwereld verplaatsen, hij begrijpt geen Nederlands (Chinees, Frans of Engels trouwens ook niet). De hond handelt volgens instincten, hij kan niet anders. Wij kunnen niet van hem vragen een klein beetje mens te worden, u kunt echter wel een beetje hond worden, wat natuurlijk niet betekent dat u blaffend op handen en voeten moet gaan lopen. Als een hond behandeld wordt zoals hij verwacht behandeld te worden, dan zult u merken dat opvoeden ineens een heel stuk gemakkelijker wordt. Uw hond hoort geluiden en neemt klanken waar. U zal hem duidelijk moeten maken wat deze klanken betekenen. Harder schreeuwen helpt niet als hij u niet begrijpt. Schreeuwen tegen uw hond heeft überhaupt geen enkele zin. Bedenk dat een hond gemiddeld 17 maal beter hoort dan wij. Wees vooral niet boos om zijn niet-begrijpen, misschien was uw “uitleg” onbegrijpelijk. Bij het geven van commando’s zorgen we ervoor dat we steeds hetzelfde commando gebruiken voor dezelfde handeling. Voor hem is er een hemelsbreed verschil tussen: ZIT-ZITTEN-GA ZITTEN-ZIT NEER enz.

Een van die dominantieregels is bijvoorbeeld: De hoogste in rang negeert de lagere. Een regel die u als baas rustig een tijdje kan toe passen en met negeren bedoel ik ook ECHT negeren, niet aan kijken, aanhalen of tegen hem praten. De meeste honden zijn hier meesterlijk in, denk eens aan de hond die ‘Oost Indisch doof’ is of gewoon wegloopt als de baas iets van hem wil. Negeren betekent ook nooit reageren als hij blaft, piept, jankt, zeurt, krabt of wat dan ook. Zelfs al ben je boos, hij heeft gewonnen als u er op in gaat, want hij kreeg aandacht, positief of negatief, hij had aandacht! Negeer opdringerig, aandachtvragend gedrag. Kijk de andere kant op, speel voor ‘paal’ of verlaat de ruimte. Hou dit negeren eens een weekje vol, het lijkt simpel maar in praktijk valt het best tegen! Toch heeft u na één weekje vaak al een heel andere hond, die met plezier iets voor u doet. Een andere regel: Let eens op hoe vaak uw hond iets ‘gratis’ krijgt. Zomaar een koekje, een aai, zijn natje en droogje, een knuffel noem maar op. Gewoon omdat ’ie zo lief is. Lekker makkelijk! Maar als u elke maand zomaar €10.000 kreeg, ging u dan nog werken???? Ach, waarschijnlijk wel, voor de lol, een paar uurtjes. Dat is nu net wat de meeste honden ook doen, soms luistert hij wel en vaak ook niet. Laat hem eens wat doen voor zijn ‘beloning’: zitten, voorkomen, een stukje volgen etc. Zo word het leven van uw hond ook spannender, want niets is saaier dan het voorspelbare koekje bij de thee. U wenst dat hij niet aan uw schoenen knaagt? Hou ze buiten zijn bereik. Een pup moet de wereld ontdekken en voorwerpen die op de grond liggen zijn daartoe uitermate geschikt. U komt binnen en hij heeft iets stuk gemaakt: NIET STRAFFEN. Uw hond is dan onder de indruk van uw boos zijn, maar weet echt niet waarover het gaat. Zo maakt u enkel zijn vertrouwen in u stuk, hij was zo blij en krijgt dan op zijn duvel! Ook in dit geval: negeren dus. Leiderschap bereikt u niet door slaan of schoppen. Respect schop je er niet in, angst wel. Een goede leider is duidelijk, rechtvaardig, beslist (doet niet aan medezeggenschapsraden, althans niet in de hondenwereld), laat op een rustige manier blijken dat hij het voor het zeggen heeft. Veel bazen denken wat kan mij dat nou schelen, hij moet gewoon doen wat ik zeg, punt uit. Lieve baas, koop dan de volgende keer zo’n robothondje, kost een paar centen maar dan heb je een hond die altijd doet wat je wil en zelfs een uitknop heeft.

U wordt een goede hondenbaas door u net zo te gedragen als een “wilde roedelleider”. Dat houdt in dat u allereerst superconsequent, duidelijk en eerlijk tegenover uw hond moet zijn! Bent u met meerderen thuis, dan zal de hond één van u als de hoogste baas gaan zien (de alfa dus) een tweede persoon als de één na hoogste met uiteindelijk als allerlaatste zichzelf. Een uitzondering hierop zijn kleine kinderen (tot ongeveer 12 jaar) die de hond nog lager in rangorde dan zichzelf zal beschouwen; bij het ouder worden stijgt het kind in rang. Een hond “denkt” dus altijd in een rangorde, hij kent geen begrippen als gelijkheid, inspraakprocedures en democratie. Een slechte inconsequente leiding maakt uw hond zelfs zenuwachtig en nerveus, doordat hij niet weet waar hij aan toe is. Wat eens mag dat mag altijd, wat nu niet mag dat mag nooit! Mensen leren hun pup zindelijk zijn vanaf de eerste dag, omdat ze een onzindelijke hond vies vinden. Maar hij mag wel trekken aan de lijn, want hij is toch nog zo klein en hij moet al zoveel leren. Een pup mag niet aan de tafelpoot knagen, dat wordt consequent afgeleerd. Maar het trekken aan de riem, dat mag wel! Later als het al een gewoonte geworden is, gaat men het afleren. Dat lukt dan ook nog wel, maar met veel meer moeite. U kunt beter van het begin af aan uw pup leren volgen door zijn aandacht te trekken en positief gedrag belonen. Dus als uw pup trekt, geeft u een rukje aan de lijn en met grotere of oudere honden verandert u plots van richting. Zo krijgt de hond aandacht voor u. Dat moet u dan belonen. U kunt ook (af en toe) hulpmiddeltjes gebruiken, zoals een snoepje in de hand of zak, of een balletje. Zoek zelf uit waar uw hond verzot op is en gebruik het om het gewenste gedrag uit te lokken. Doe dit vanaf dag één en u krijgt later een vrolijke hond die enkel aandacht heeft voor zijn leuke baas en niet bezig is met zijn omgeving. Aanleren is veel gemakkelijker dan afleren. Misschien is het handig om met alle leden van het gezin om de tafel te gaan zitten en een lijstje te maken met wat hij voortaan wel mag en wat niet, zodat ook iedereen hetzelfde van het hondje eist. Dat is duidelijk voor uw hond en geeft dus rust. Hou daarbij rekening met het volwassen formaat, met de vacht die hij zal krijgen en met de eigenschappen van dit ras of deze kruising. Handel allemaal naar dit lijstje, hoe consequenter u met alle leden van het gezin bent, des te gemakkelijker zal de hond het allemaal leren.