Flyball

Wat is Flyball

Flyball, een uit Amerika overgewaaide sport die inmiddels in Nederland al heel wat hondenbazen enthousiast heeft gemaakt. Bij flyball is het de bedoeling dat de hond over vier hindernissen springt richting het apparaat. Daar aangekomen drukt hij met zijn poot op het plankje, waardoor de bal eruit schiet. Met de bal in zijn bek gaat hij dan, als het goed is, dezelfde weg weer terug. Op het oog ziet deze sport er vrij simpel uit, maar schijn bedriegt. Wie denkt in 12 lessen een hond te hebben die kan flyballen, komt bedrogen uit. Een training van ruim een half jaar is niet overdreven, uitgaande van een hond waar een goede mate van appčl op zit en die al “balgek” is.

Wij zijn dan ook begonnen met een gesplitste training: eerst het apparaat en dan afzonderlijk hindernis voor hindernis. Is de hond zo ver dat hij beide onderdelen goed beheerst, dan worden de hindernissen en het apparaat aan elkaar gekoppeld. Ook hebben we inmiddels 2 wedstrijdteams waarmee we de toernooien afgaan van de Federatie Hondensport Nederland. Naarmate de lessen vorderden, werden baas en hond steeds enthousiaster. Toch moet u er wel terdege iets aan doen om uw hond enthousiast te hňuden. Een bal moet voor de hond iets leuks zijn en ook blijven. Het is dan ook verstandig om in huis de tennisballen op te ruimen op een plaats waar de hond niet bij kan. Pas als u bepaalt dat er mag worden gespeeld, pakt u zijn bal en dan is het feest! Een hond die de hele dag ballen in zijn buurt heeft, vindt deze op den duur niet bijzonder meer.

fb-baan

De cursus is dus heel anders opgezet dan bij gedrag en gehoorzaamheid. Bij laatstgenoemde is het de bedoeling dat baas en hond ‘in het gareel’ lopen. Een hond die overenthousiast wordt moeten we niet hebben. Bij flyball is het juist het tegenovergestelde. Hierbij is de baas “verplicht” om superenthousiast te doen, zodat dit overgebracht wordt op de hond. Voor veel mensen die aan flyball beginnen is dit best wel een omschakeling. Nu moeten ze opeens gek doen. Maar het belangrijkste is dat het werkt. Een goed gemotiveerde, enthousiaste baas krijgt op die manier een hond die het leuk vindt om voor hem te werken. Ondanks dit enthousiasme staan de honden toch onder appel. Zo moet de hond de onderdelen “blijven” en “voorkomen” goed beheersen. Een hond die het veld gaat verkennen wekt alleen maar ergernis bij zijn teamgenoten. Daarom zijn wij van mening dat een VEG diploma vereist is om aan flyball mee te kunnen doen. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat een EG hond geen appel heeft. Over het wel of niet meedoen met een EG hond valt natuurlijk altijd te praten.

Kijk eens naar wat filmpjes en foto’s van onze teams van vroeger:
http://youtu.be/VeeSw9_pX1o?list=PLB872858865F2CC27

Denkt u na bovenstaande gelezen te hebben: Ik heb ook zo’n hond en zelf vind ik het ook hartstikke leuk, dan kunt u zich uiteraard aanmelden. De cursus wordt buiten gegeven op maandagavond.